Produção Animal

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    Desenvolvimento de plataforma digital para avaliar a ambiência em instalações de aves de produção
    (Universidade Brasil, 2024) Marini, Marina Tabalipa; Sgavioli, Sarah; Pereira, Luiz Arthur Malta
    A importância da avaliação da ambiência em instalações de aves de produção é inegável na avicultura. Aves criadas fora da ambiência adequada podem sofrer queda de produtividade, comprometimento do bem-estar e problemas no desenvolvimento biológico dos sistemas. Portanto, é crucial mensurar, avaliar e qualificar a ambiência no interior dessas instalações para garantir o sucesso da avicultura. Este trabalho propôs a criação de uma plataforma acessível e prática para produtores rurais. Por meio da web (rede) usada em dispositivos como smartphones e tablets, os produtores podem acompanhar os cálculos dos índices de ambiência, verificar se os valores encontrados para os índices e variáveis bioclimáticas estão de acordo com o recomendado e identificar possíveis soluções para desvios encontrados. A plataforma fornece informações em tempo real, geradas por dispositivos instalados em galpões de aves de produção (frangos de corte, poedeiras comerciais e matrizes). Todo o software desenvolvido foi hospedado em um servidor web terceirizado. As funcionalidades administrativas da plataforma, que incluem gerenciamento de conteúdo e visualização de gráficos, entre outras, estão disponíveis para acesso no endereço eletrônico www.pmppa.com.br/aves. Essas funcionalidades podem ser acessadas de qualquer dispositivo com conexão à internet. Este trabalho possibilitou a avaliação, monitoramento e identificação de problemas relacionados à ambiência das instalações, além do armazenamento dos dados encontrados. Isso auxilia o produtor através de sugestões de ações sobre os manejos necessários para manter as aves na ambiência adequada.
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    Meta-análise dos efeitos da inclusão de fontes de mandioca na alimentação de frangos de corte sobre o desempenho
    (Universidade Brasil, 2021) Matte, Wanessa Daróz; Zeferino, Cynthia Pieri
    Broiler production costs have increased in recent years. Given that this cost is mainly linked to food, research on alternative ingredients to replace corn and soybean meal becomes fundamental. Cassava (Manihot esculenta crantz) stands out for being a plant present in human consumption and that during industrial processing it generates by-products with high potential for the composition of poultry feed. Studies on various sources of cassava by-products in the feed of broiler chickens are available in the literature, however, there is a lack of information on the standardization of by-products, as well as the level of replacement of cassava in relation to the energy source of the diet and its effects on performance. By meta-analytic approach, the objective was to evaluate the effect of replacing corn in the diet with cassava by-products (bagasse, flour and pulp) on the performance of confined and free-range broilers. Eighteen studies were analyzed, 14 about confined chickens and four about free-range chickens, totaling 117 treatment means. The effects were evaluated by the raw mean difference (RMD), with a p-value < 0.05. According to the performance results of confined broilers, the inclusion of cassava by-product sources in the feed reduced body weight gain. For feed intake there was no effect, however, there was a worsening of feed conversion. These data showed a high heterogeneity value (greater than 50%), which indicates interference in their responses not only from the inclusion of cassava, but from other factors, such as the source of cassava by-product, in addition to the level and period of inclusion. Thus, to explore heterogeneity, each source was classified according to levels. There was a reduction in the weight gain of confined chickens for all sources. As for the consumption of feed, there was a reduction in birds fed with the cassava bagasse source. Cassava flour resulted in worsening of feed conversion. When evaluating the inclusion of cassava by period, above 21 days of age, there was no statistical difference for the performance of the confined birds. According to the performance results for free-range broilers, the inclusion of cassava by-products, in general, increased feed intake and worsened feed conversion. However, despite the high heterogeneity, it was not possible to evaluate the sources, in addition to the levels and periods of inclusion of these by-products, separately, due to the small number of studies available in the literature. In conclusion, it is recommended the cassava pulp up to 15% in the diet of confined broilers, above 21 days of age, without affecting performance. In addition, it is important to develop studies about the cost-benefit analysis of cassava by-products as poultry feed.
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    Produção e exportação de ovos de poedeiras comerciais no Brasil
    (Universidade Brasil, 2018) Moura, Jakline Brandhuber de; Sgavioli , Sarah